přihlášeníkošíkkontaktdopravné
Chovatelské potřeby a krmiva pro hlodavceChovatelské potřeby a krmiva pro psyChovatelské potřeby a krmiva pro kočkyChovatelské potřeby a krmiva pro rybičkyChovatelské potřeby a krmiva pro ptákyChovatelské potřeby a krmiva pro teraristiku
Hlodavci doma
Pes doma
Kočka doma
Rybičky doma
Ptáci doma
Teraristika doma

Burunduk se představuje

burundukBurunduk sice patří mezi zemní veverky, jako jeho kolega svišť taky vyhrabává v zemi doupata, ale zároveň skáče a šplhá po větvích jako typická veverka. Divoce se vyskytuje v severních částech Asie a Ruska, kde dává přednost jehličnatým lesům. Na místech s bohatým podrostem nebo kamenitou sutí si vyhrabává nory sotva půl metrů pod povrchem s nepříliš složitými chodbami o průměru 4-6cm a s dvěma komůrkami (hnízdní a zásobárnou).

Je aktivní ve dne, zaměstnává se shromažďováním potravy, kterou si schovává do nory. Výborně šplhá a skáče, až 6m, rovněž zvládne skok i z 30metrové výšky. Je to živé a zvědavé zvířátko, vyluzující dlouhé a ostré hvízdavé zvuky, pokud je spokojené. V přírodě žijí v koloniích, ale každý si udržuje své teritorium. Proto při chovu více burunduků dochází k rozmíškám, které mohou končit i smrtí.

Od špičky nosu až po konec ocasu měří burunduk 14-17cm, z toho skoro polovina připadá na huňatý ocas. V dospělosti váží 50-120g. Srst má šedou až zlatohnědou s bělavým bříškem a s pěti rovnoměrně rozdělenými tmavě hnědými pruhy podél zad, od krku až po kořen ocasu. Typické jsou pro něj lícní torby, do kterých podobně jako křeček hromadí potravu a přenáší do bezpečných úkrytů.

Burunduk, který je chován v místnosti, většinou neupadá do zimního spánku. Přesto můžete i u nich sledovat výkyvy hmotnosti v zimě a na jaře, v souvislosti se změnou srsti a ukládaní tukových zásob.

burundukJako všichni drobní hlodavci má velmi dobře vyvinutý čich. Používá ho k nalezení potravy, včasnému odhalení nebezpečí a nalezení partnera v době rozmnožování. Využívá ho i ke sledování pachových značek, vytvořených otíráním spodní části těla a břicha, podobně jako králík. Protože jsou to denní zvířata, i jejich zrak je ve velmi dobré formě. Díky velkým očím, umístěným po stranách hlavy, mají široký rozhled. Burundukův sluch je schopen zachytit i ultrazvuky, zaznamenává velmi vysoké tóny, mnohdy vydávané ostatními burunduky. Hmat mají uložený především v hmatových vouscích, jež jim napomáhají určit možnosti zúženého prostoru. Také na spodní straně tlapek má množství hmatových nervů jako zvíře, které dokáže výborně běhat a šplhat.

Burunduk dospívá v 9-11 měsících, v jednom až dvou vrzích ročně mívá po 32-35denní březosti 3-7 mláďat. Dožívá se okolo desíti let.

Taxonomické zařazení:

Říše: Živočichové - Animalia
Kmen: Strunatci - Chordata
Podkmen: Obratlovci - Vertebrata
Třída: Savci - Mammalia
Podtřída: Placentálové - Placentalia
Řád: Hlodavci - Rodentia
Podřád: Vevrkočelistní - Sciumorpha
Čeleď: Veverkovití - Sciuridae
Podčeleď: Veverky - Sciurinae
Rod: Čipmank - Tamias
Druh: Burunduk páskovaný - Tamias sibiricus
Chovatelské potřeby a krmiva pro hlodavceChovatelské potřeby a krmiva pro psyChovatelské potřeby a krmiva pro kočkyChovatelské potřeby a krmiva pro rybičkyChovatelské potřeby a krmiva pro ptákyChovatelské potřeby a krmiva pro teraristiku
""